Pazartesi, Haziran 01, 2015

Telefonunuzun bataryası şiştiyse, şarj tutmuyorsa: Yedek batarya meselesi

Kullanıcı tarafından değiştirilebilir bataryaya sahip bir telefon kullanmanın avantajlarından biri, bir batarya sorunu olduğunda cihazı servise / tamire göndermeden sorunu çözebiliyor olmanız. Tek yapmanız gereken eski bataryayı çıkartıp pil geri dönüşüm kutularından birine atmak ve yeni bir batarya satın almak. iPhone çıkmadan önce bütün telefonlarda standart olarak "değiştirilebilir batarya" bulunurdu, aksini düşünmek bile komikti. iPhone mobil dünyada pek çok şeyi değiştirdiği gibi, bu kuralı da değiştirdi. Bataryanın değişmemesi birden bire kabul edilebilir bir şey haline geldi. Bugün Samsung pek çok telefonunda bataryanın değiştirilmesine imkan veriyor, LG'nin yeni modellerinde de bu özellik var ama onların dışında bu özelliği pek fazla marka kullanmıyor.


Halbuki bataryanın değişmesi, kullanıcı için pek çok avantajlar içeriyor. Başta bahsettiğimiz servis olayından kurtulmaya ek olarak, değişmeyen bataryanın şişmesi durumunda bataryanın cihazın içindeki diğer bileşenlere baskı yapmasıyla oluşabilecek daha büyük hasarların da önüne geçilebiliyor. Dilediğiniz kadar yedek batarya satın alıp cihazınızın şarjı dağ başında bile bitse kullanabiliyor olmanız da büyük bir avantaj. Evet, Sony CycleEnergy ve benzeri cihazlar ile "dağ başında şarjsız kalma" sorunu çözülmeye çalışıyor ama, bu cihazlar hantal ve kablolarıyla uğraşmak gerekiyor. Halbuki yedek bataryalar küçük ve ince, kablo derdiniz de yok.

Bence son bir avantaj da şu: Batarya bulabildiğiniz müddetçe telefonunuz hayatına devam edebilir. Hani şu hakkında "Nefret edilesi şeyler" başlıklı bir yazı yazdığım Nokia E63 var ya, o hala hayatta. Yedek telefon olarak kullanıyorum. İki bataryası vardı, ikisi de sizlere ömür. Yeni bir batarya aldım ve cihaz "akılsız telefon" olarak da olsa iş görmeye devam ediyor.

Eğer telefonunuzun şarjı çabuk bitiyorsa; eğer bataryanızın ömrü dolduysa ve şarjı artık eskisi gibi uzun süre dayanmıyorsa; eğer prizden uzakta çok vakit geçiriyorsanız; ve elbette, bataryası değişebilen bir telefon kullanıyorsanız; size ikinci bir batarya almanızı öneririm. Yoğun iş temposu içerisinde, ofiste bile çalışıyor olsanız, bataryanın birini çıkartıp diğerini taktıktan sonra çalışmaya kaldığınız yerden, %100 şarj ile kafanız rahat bir şekilde devam edebilmek, reklamda da dedikleri gibi, paha biçilemez.

Peki, nerden bulunacak bu bataryalar? Eğer popüler bir telefon kullanıyorsanız, cihazın bataryasını bulmanız da muhtemelen kolay olacaktır. Eskiden çeşitli Nokia modelleri ortak bataryalar kullanırdı, örneğin E63'ün BP-4L bataryasını kullanan başka pek çok model vardı. Dolayısıyla batarya bulmak da kolay olurdu. Öncelikle yetkili satıcılardan, orijinal bataryalar almanızı öneririm elbette. Ancak telefonunuz üretimden kalkalı uzun süre olduysa, GittiGidiyor gibi sitelerden yine orijinal ya da muadil batarya alabilirsiniz. Muadil bataryaların güvenlik sorunları olabildiği için onları son çare olarak tavsiye ediyorum.

Bilim adamlarının artık şu "daha uzun ömürlü" pilleri bir an önce icat etmeleri dileğiyle, Mobil Yazılar'dan şimdilik bu kadar.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: