Çarşamba, Kasım 12, 2014

iPad Mini 3 - pardon Mini 2 incelemesi

iPad Mini 3 incelemesi yazmak isteyen teknoloji yazarlarının önünde bir engel var: iPad Mini 3 ile iPad Mini 2 (Eski adıyla Retina Ekranlı iPad Mini) arasındaki tek fark, parmak izi tanıyor olması. Geçen sene yapılan incelemeye Touch ID'yi eklediniz mi, Mini 3 incelemesi elde ediyorsunuz. Şaka mı yapıyorum? Hayır, Apple yapıyor şakayı. Jobs olsa böyle saçmalık olur muydu? Pek sanmam!

Madem öyle, ben de geç kalmış iPad Mini 2 incelememi yapayım. Siz okurken buna parmak izi okumayı ve biraz daha pahalı fiyatı eklediniz mi, iPad Mini 3 incelemesi okumuş kadar olursunuz.

Dış Görünüş
Cihaz bir orijinal iPad Mini'ye benzer bir dış görünüşe sahip. Azıcık daha kalınlaşmış, ama önemli bir fark yok. iPad Mini'ye olan kılıfların çoğu iPad Mini 2'ye (ve Mini 3'e) de oluyor. Ancak "çoğu" dediğime dikkatinizi çekerim, zira bazı kılıflarda milimetrik fark sıkıntıya sebep oluyor.



Ekran
Cihazın ekranı ilk iPad Mini'ye göre çok daha yüksek çözünürlükte. Aslına bakarsanız, PPI bakımından en yüksek değere sahip olan cihazlar iPad Mini 2 ve iPad Mini 3. 1536 x 2048 çözünürlükteki ekran 324 PPI çözünürlükte ve muhteşem görünüyor.


iPad Mini ekranı


iPad Mini 2/3'ün retina ekranı

Ses
Ses kalitesi gayet tatmin edici, ancak iPad Mini incelememde belirttiğim sorun devam ediyor. Dışarı ses veren hoparlörleri stereo olsa da, sadece dik tuttuğunuzda stereo ses alabiliyorsunuz. Film izlerken, ya da YouTube'dan video izlerken tabletinizi yatay kullanırsınız değil mi? Ancak bu durumda ses sadece bir taraftan, yani sol ya da sağ taraftan geliyor. Bu çok rahatsız edici bence.



Pil Ömrü
Eğer iPad Mini'nizi gün içerisinde sonuna kadar kullanacaksanız, oyun oynayacak, videolar izleyecek ve web sayfalarında dolaşacaksanız, cihazın pili gün sonunda %10'a kadar düşüyor. Daha seyrek bir kullanımda daha uzun bir pil ömrü elde edebilirsiniz ama doğrusu iPad Mini'nizi elinizden bırakmak isteyeceğinizden şüpheliyim.

iPad Mini 2 ve 3, Apple'ın yeni "ince uçlu" Lightning Connector kablosuyla şarj oluyor. Bu yeni şarj kablosunun takılışı MicroUSB kablolarından çok daha kolay, Apple'ı takdir etmek gerek. Keşke Android'li telefonlar da bu tip bir şarj kablosuna sahip olsa.

Hafıza ve Performans
iPad Mini 2 ve iPad Mini 3, aynı özelliklere sahip olarak geliyor: 64 bit Apple A7 işlemci ve M7 hareket işlemcisi. Bu özellikler ilk iPad Mini'den iyi olsa da, son model iPad Air 2'de A8X işlemci ve M8 hareket işlemcisi bulunuyor. Yani iPad Mini 3 ile "geçen senenin teknolojisini" bu senenin fiyatlarına satın alıyorsunuz. Geçen senenin teknolojisi olması genel kullanımda olumsuz bir etkiye sebep olmuyor tabi, onu da belirtelim. İlk iPad Mini'ye göre internette gezinme deneyimi biraz daha iyi, daha fazla tab açık kalabiliyor.

Hafıza konusuna gelirsek: Mobil Yazılar okurlarına tavsiyem, yüksek kapasiteli modelleri tercih etmeleri yönünde olacak. Bir sene önceki modeli alın ama, 32 ya da 64 GB olsun aldığınız cihaz. Çünkü Apple ekosisteminde keyifle tüketebileceğiniz onca içerik cihazınıza sığmadığında canınız sıkılabiliyor. Apple cihazların dünyanın geri kalanı gibi MicroSD kartları desteklememesi yüzünden buna mecbur kalıyorsunuz ne yazık ki.

Kamera

iPad Mini 2 ve 3'de 5 mp autofocus kamera bulunuyor. Video çekimlerini de 1080p 30fps ayalarında yapabiliyor. Örnek fotoğraflar ve %100 boyutlarından kırpılmış parçalar şu şekilde:








Sonuç

Küçük bir performans farkı olsa da, zaten bir iPad Mini'niz varsa, iPad Mini 2 ya da Mini 3'ü almak için ciddi bir sebep olduğunu düşünmüyorum. İlk kez bir iPad alacaksanız, iPad Mini 3 yerine Mini 2'yi almanız daha mantıklı olacaktır. Mini 3'deki Touch ID özelliği hoş olabilir ama, iki cihaz arasında bundan başka bir fark yok. Yine, ilk kez bir iPad alacaksanız, şuna da karar vermeniz gerekiyor: Mini modellerinden birini mi, yoksa normal iPad'lerden birini mi almalısınız? Eğer cihazı sadece evinizde kullanacaksanız, yanınızda taşımayacaksanız, Mini modelleri yerine daha büyük ekranlı modelleri tercih etmenizi tavsiye ederim.

Sonuç olarak, iPad Mini 2 ve ondan pek farkı olmayan Mini 3, Apple dünyasını daha taşınabilir boyutlarda deneme fırsatı veren kaliteli cihazlar. Ben yine de iPad alacaklara indirimleri takip etmelerini tavsiye ederim.

İlgili linkler
iPad oyunları
iPad Mini incelemesi
iPad ile ilgili her şey

İlginizi çekebilir: