Pazartesi, Şubat 17, 2014

MacBook Air dokunmatik değil ama...

MacBook Air ve Apple'ın diğer dizüstü bilgisayarlarında dokunmatik ekran yok. Aslında Apple'ı iPhone ya da iPad'den tanıyanlar tüm Apple ürünlerinde dokunmatik ekran bulunacağını varsayabilirler, böyle zannetmekte de haklılar. Zira iOS kullanmış olanlar için bile ikonların benzerlerini MacOS'de görmek ekrana dokunma isteği uyandırıyor.

Doğrusu ben de MacBook Air'de dokunmatik ekran olsun isterdim. Özellikle de dokunmatik ekranlı Windows 8 bilgisayarları kullandıktan sonra ister istemez alışıyor, önünüze gelen her dizüstü bilgisayarın ekranına dokunmaya çalışıyorsunuz. Yine de MacOS'de dokunmatik ekranın eksikliğini biraz olsun unutturacak kolaylıklar var.

MacBook'ların o kocaman TouchPad'leri -İzleme Dörtgeni- çoklu dokunmayı destekliyor. Denediğim benzer özellikli pek çok diğer dizüstü bilgisayardan da daha iyi bir iş çıkartıyor. Alışık olduğunuz iki parmakla yakınlaştırmadan dört parmakla programlar arası geçmeye kadar pek çok seçeneğiniz var.

Benim favorilerim: İki parmakla sayfayı kaydırma; iki parmakla sağa-sola hareketler yaparak önceki-sonraki sayfalara gitme; iki parmağı sıkıştırıp açarak yakınlaştırma; iki parmakla çift tıklayarak bir web sayfasındaki yazıya ya da resme odaklanma; dört parmağı ortaya doğru sıkıştırarak Launchpad'e ulaşma; üç parmakla penceleri sürükleme; Safari'de iki parmağı sıkıştırarak tablar arası geçiş yapma. Ayrıca Windows'tan Mac'e geçiş yapanların nasıl yapılacağını merak edebilecekleri bir detayı da yazayım: Sağ tıklama menüsünü çıkarmak için iki parmağınızla tıklıyorsunuz. Ya da Kontrol (CTRL) tuşuna basılı tutarken tek tıklayabilirsiniz.

MacOS'de TouchPad'in çoklu dokunmatik ayarlarını yapmak için Sistem Tercihleri'nden İzleme Dörtgeni'ne tıklamanız yeterli.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: