Çarşamba, Nisan 10, 2013

Pentile ne demek?

Pentile nedir? Pentile, mobil cihazların ekranları ile ilgili bir terim. Ekranınızdaki görüntülerin oluşmasını sağlayan noktacıklar, yani pikseller, kendi içelerinde RGB (Red-Green-Blue / Kırmızı-Yeşil-Mavi) dizilime sahiptir. Bu üç rengin karışımı ile diğer ara renkler oluşturulabilir. Pentile ekranlarda ise bu dizilim RGB şeklinde değil, RGBG şeklindedir ve daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Aşağıdaki fotoğraf ikisi arasındaki farkı daha iyi anlatacaktır.

Sağdaki Pentile ekran. Fotoğraf: Sam_curchill. Creative Commons.

İyi de, ne oluyor böyle bir fark olunca? Ne işe yarıyor Pentile? Pentile ekranların daha az enerji harcadığı, daha yüksek kontrast sağladığı, üretiminin daha kolay olduğu söyleniyor. Ama Pentile ekranların bir problemi var. Belirli çözünürlüklerin altındaki ekranlarda Pentile kendini belli etmeye başlıyor. Kötü anlamda. Ekrandaki görüntü alıştığımız şekilde oluşturulmadığından göze bir garip gelebiliyor. Özellikle harfler tırtıklı gözükebiliyor. Peki, madem böyle bir sorun var, neden Samsung Galaxy S3, S4, S5 hatta S6 pentile ekrana sahip? Çünkü ekran çözünürlüğü yükseldikçe bunu fark etmek zorlaşıyor. Galaxy S3 720 x 1280 piksel ekrana sahip. Galaxy S6 1440x2560 piksel ekrana sahip. Ama ekran çözünürlüğü düşükse, örneğin HTC One S’deki gibi 540 x 960 piksel ise, dikkatli gözler Pentile ekranların yan etkilerini görmeye başlıyor.

Solda normal LCD ekran, sağda Pentile ekran. The Verge'ün HTC One S incelemesinden.

Yani? Yani aldığınız telefonun çözünürlüğü Galaxy S5 ayarındaysa ya da daha yüksekse sorun yok denilebilir. Ama HTC One S ya da Galaxy S ayarındaysa satın almadan önce cihazın ekranında birkaç farklı görüntüye, web sayfalarına falan bakmanızı öneririm.

Bu arada, Pentile kelimesi genellikle olumsuz bir çağrışım yaptığı için fazla kullanılmıyor. Daha çok “Super AMOLED” deyip bırakıyorlar. Adı üstünde, “süper” olmalı değil mi? Hâlbuki bu haliyle Pentile olduğuna işaret ediyor. Ancak “Super AMOLED Plus” ekranlar Pentile değil. Sonunda “Plus”ı olmalı. Galaxy S2 Super AMOLED Plus ekrana sahip, yani Pentile değil.

Pentile ekrana sahip telefonlar arasında Galaxy S, Galaxy S3, Galaxy S4, S5, S6, HTC One S ve bazı Nexus modelleri bulunuyor. Dediğim gibi, S5-S6 gibi yüksek çözünürlüklü telefonlarda pentile olmasının herhangi bir dezavantajı bulunmuyor.

İlgili linkler:
PenTile display: What is it, and why should you care?
The Scourge Of Pentile Returns With The Galaxy Nexus
Is the PenTile matrix bad for you?


Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: