Pazartesi, Ocak 09, 2017

Çin markalarının prestij yılı

Bundan 10 yıl önce, Engadget gibi teknoloji sitelerinde Çinlilerin ürettiği mobil cihaz klonları hakkında bilgiler paylaşılıp alttan alttan dalga geçilirdi. 10 yıl önce Çin, teknoloji markaları çıkaran bir ülke olarak değil, kötü kopyalar yapıp komik duruma düşen bir ülke olarak bilinirdi. Çin, yavaş yavaş başkaları için üreten bir ülke olmaktan çıkıp, kendi markalarını çıkaran bir ülke olma yolunda ilerledi. Xiaomi, ZTE, OnePlus, Huawei, Meizu, Oppo... Çinli mobil teknoloji markalarının bazıları ülkemizde yeni yeni yer edinirken, bazıları meraklıları tarafından çok iyi biliniyor. Henüz Türkiye'de adını duymadığımız ama Çin'de büyük olan markalar da var elbette.



2016 yılında Çinli telefon üreticileri ile ilgili dikkatimi çeken şey şu oldu: Prestij peşindeydiler. Huawei, Leica gibi markalarla girdiği ortaklıklar ve ülkemizde servis açısından yapmaya çalıştığı atılım ile adından söz ettirdi. Huawei, 2016 yılını Mate 9 isimli canavar ile kapattı. Ekran çözünürlüğü dışında önceki versiyonlarda bulunan pek çok kısıtlamadan arındırılmış bir telefon Mate 9. Yurt dışında yapılan incelemelerde pek çok övgü ile kendinden söz ettiriyor. Huawei aynı zamanda "ucuz marka" algısını da yıkmaya çabalıyor. Mate 9'un Türkiye fiyatı 3000 TL. Bu arada Huawei ABD pazarında Honor markası ile de büyük beğeni toplamış durumda.



Benzer şekilde, Xiaomi (Şayomi) de prestij peşindeydi geçtiğimiz yıl. Biraz teknoloji ile ilgilenen herkes Xiaomi Mi Mix isimli gelecekten gelmiş gibi gözüken telefonu duymuştur herhalde. İşte bu bir PR başarısıdır. Xiaomi markası zaten iyi işler yapıyordu, ancak Mi Mix modeli ile geek'lerin ağzının suyunu akıtmayı başardı. Bilmeyenler için yazalım, Mi Mix modeli Apple iPhone ve Samsung Galaxy modellerinde bile bulunmayan bir özelliğe sahip: Ön yüzün neredeyse tamamı ekran. Bu sayede iPhone ile aynı boyutlarda olup ondan daha büyük bir ekrana sahip olabiliyor.



OnePlus zaten ABD pazarında bile kendini kanıtlamış bir marka. En son çıkardıkları OnePlus 3T modeli pek çok sıralamada ya bir numara, ya da ilkler içerisinde. Neredeyse pahalı markalar kadar iyi, ama ama yarı fiyatına. Dikkatli Mobil Yazılar okurları bir önceki cümlede bulunan "neredeyse" kelimesine takılabilirler. Neredeyse diyorum, çünkü kaliteyi ucuza sunmak için mutlaka bir şeylerden fedakarlık etmek zorundasınız. OnePlus 3T modelini 2016'nın en iyi telefonu ilan eden yabancı teknoloji bloggerları da bunun farkında zaten.

Bir de şu gri rengi gelseydi ülkemize...

ZTE... Eğer "2016'nın en iyi çıkış yapan Çinli mobil teknoloji markası" ödülü verecek olsam, ZTE'ye verirdim. Turkcell'in telefonlarını üreten ZTE, Axon 7 modeli ile yabancı teknoloji sitelerinin en çok söz ettiği markalardan biriydi. Bunun sebebi, amiral gemisi özelliklerini yüksek kaliteli bir kulaklık ses çıkışı ve ön yüzdeki çift stereo hoparlörler ile desteklemiş olmasıydı. Kamera kalitesi konusunda harika olmasa da, ses kalitesine önem verenler tarafından oldukça övülen, tavsiye edilen bir cihaz oldu 2016 yılında. Türkiye'de de 2000 TL'den satışa çıktı ama, az sayıda stok ile gelmesi, sadece belirli teknoloji marketlerinde satılması ve düşmesi beklenen fiyatının dolardaki yükselişle beraber yükselmesi (elbette bir de altın renkli modelden başka bir modelin getirilmemesi) hayal kırıklığı yarattı. Yine de ZTE global olarak kendini "ucuz marka" algısından uzaklaştıracak bir model üretmeyi başardı. Belki de amaç sadece buydu.

Ülkemizde pek rastlanmayan ama Çinde büyük olan ve ABD pazarına da girmeye çalışan başka Çin markaları da var. Buna ek olarak, Lenovo gibi tanınmış ama adının hakkını veremeyenler de...

Çinli mobil teknoloji markalarının hem yazılım hem de donanım cephesinde kendilerini daha da geliştireceklerine şüphe yok. 2017'de yazılım ile ilgili pürüzleri giderirlerse ve kalite kontrol/servis konusunda başarılı bir tablo çizerlerse büyük oyuncuların tahtını sarsma ihtimalleri var. Ülkemide de daha fazla varlık göstermelerini diliyorum.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: