Perşembe, Nisan 09, 2015

Samsung Galaxy E5'in ekranına yakından bir bakış: AMOLED ve LCD farkı

Samsung Galaxy E5 incelemesinde (buraya tıklayarak okuyabilirsiniz) telefonun ekranının Super AMOLED olduğunu, ancak hiçbir yerde detaylarından bahsedilmediğini yazmıştım. Birkaç makro fotoğraf çekerek E5'in ekranını "mercek altına" alayım dedim. LCD ekranlarla pentile ekranların farkı böylece daha net görülebiliyor.

Normal bir LCD ekranda GMail ikonu böyle gözüküyor:


Samsung Galaxy E5'in sAMOLED ekranında ise böyle:


Aslında Galaxy E5'in ekranında renkler çok canlı gözüküyor. Ama ekran teknolojisi düz çizgilerin tırtıklı gibi gözükmesine sebep oluyor:


Biraz daha yakından bakarsak... Evet, o kırmızı çizgi, düz bir çizgi olmalıydı.


Xperia Sola'da bir PDF:


Galaxy E5'te bir PDF:


Xperia Sola yakından:


Galaxy E5 yakından:


Normal LCD ekranlarda çözünürlük düşük olduğunda "pikseller görünüyor" deriz. Burada ise, "ızgara" görünüyor. Bu yüzden Galaxy E5'in ekranında, eğer dikkatli bakarsanız, düz çizgiler tırtıklı gibi duruyor. PPI yarışına karşıyım ama, gözünüz "retina" ekranlara alıştıysa bu tür bir ekran size biraz garip gelebilir.

Bu arada, bu yazıda karşılaştırdığım Xperia Sola 265 PPI, Galaxy E5 ise 294 PPI. Ancak fotoğraflardan da görebileceğiniz üzere, iki ekran da aynı gibi gözüküyor. Demek ki konu AMOLED ekranlar olduğunda sadece PPI rakamlarına bakmak yanıltıcı olabiliyor.

İncelemede de yazdığım gibi, Galaxy E5'in ekranı kötü değil, çoğu kişi de ızgara olayını fark etmeyecektir bile. Ancak küçük karakterli PDF dosyaları her zaman çok net gözüksün istiyorsanız, ya da benim gibi takıntılıysanız, daha yüksek çözünürlüklü ekrana sahip bir telefon tercih etmeniz yerinde olabilir. Cihazı mağazada inceleyip diğer telefonlarla karşılaştırmanızı tavsiye ederim.

Mobil Yazılar'dan şimdilik bu kadar. Bu yazıyı faydalı bulduysanız diğer yazılarıma da göz atmanızı rica ederim.

Güncelleme:
Donanım Haber forumlarındaki Samsung Galaxy E5 ana konusundan gelenler için ek yapayım. Hayır, ekranda çizgiler çıkmıyor. Ekranda bir sorun yok. Ancak piksel dizilimi biraz farklı: Diamond Pentile. Bunun sonucunda da, yukarıda da belirttiğim gibi, ince çizgilerde tırtıklı bir görünüm oluşabiliyor. Ancak pek çok kişi bunu fark etmiyor, çünkü normal kullanımda fark edilmiyor zaten. Bunu yazıyorum, çünkü bazı durumlarda rahatsız edici olabiliyor; örneğin küçük karakterli PDF'leri okurken. Şahsen ekranın bu özelliğini bilseydim telefonu almadan önce iki kere düşünürdüm.

Bu piksel dizilimi Samsung'un başka telefonlarında da kullanılıyor. Ancak çözünürlük yükseldikçe veya PPI arttıkça fark edilmesi zorlaşıyor. E5'in ekranı 1080p olsaydı bu konuya hiç takılmayacaktık belki de.

Ayrıca, birinci nesil iPad mini'nin "retina olmayan" ekranını mutlu mesut kullanan biri olarak, takıldığım şeyin düşük çözünürlükten ziyade, benim için "alışılmışın dışında" olan "tırtıklı" görünüm olduğunu da tekrar hatırlatayım.

Anladığım kadarıyla, A5 ile E5'in ekranı aynı piksel dizilimine sahip. E7 ile normal dizilime sahip. GSM Arena'dan:



Özetle, çoğu kimse için kafayı takacak bir durum yok. Benim gibi takıntılı olanlar ise normal dizilimli AMOLED ekranı olan ya da LCD ekranı olan başka bir telefon düşünebilirler. Bir diğer seçenek ise daha yüksek çözünürlüklü ekrana sahip olan modellere bakmak, ancak bu durumda fiyatın da yükseleceğini unutmayın.

İlginizi çekebilir: