Cuma, Kasım 07, 2014

Karşılaştırma: Calibro Basic mi? Calibro Touch Lux mü? Hangisini almalı?

Calibro Basic ve Calibro Touch Lux modellerinin arasında 100 TL fiyat farkı var. Peki, Calibro Touch Lux'de 100 TL edecek neler var? (İki cihazın da incelemesini yaptım, okumak için tıklayın)

Teknik olarak, Calibro Touch Lux modelinde 1024x758 piksel 212 ppi çözünürlükte, aydınlatmalı, dokunmatik ekran; daha gelişmiş yazılım özellikleri; bir de 20 gram fazladan ağırlık var. Hepsine tek tek değinelim.



Daha yüksek çözünürlükte ekran

Calibro Basic modeli, 800x600; Touch Lux ise 1024x758 piksel çözünürlükte. İki ekranın da boyutları aynı (6") olduğu için, Touch Lux modelinde PPI daha yüksek oluyor. Peki, "HD" diye isimlendirilen bu ekran, bir işe yarıyor mu? Küçük yazılar daha okunaklı oluyor mu?

İlginç ama, denediğim onca e-kitapta ve PDF dokümanında ciddi bir fark göremedim. Küçük yazılarda, karmaşık şekillerde Touch Lux'ün daha iyi performans vermesini bekliyordum, ancak böyle olmadı. Makro fotoğraflarda biraz fark görünüyor, ama çıplak gözle pek de bir fark yok. Sadece çözünürlük yüksek diye Touch Lux modelini seçmenize gerek yok.


Calibro Basic


Calibro Touch Lux


Calibro Basic


Calibro Touch Lux

Aydınlatma

Calibro Basic modelinde ekran aydınlatması yok, aynen kitaplar gibi. Kitap okuma ışıkları kullanılarak okunabilir. Calibro Touch Lux'de ise ekranı aydınlatan frontlight-ön ışık adı verilen bir teknoloji var. Bu sayede her ortamda kitap okumak mümkün. Ayrıca bu ışık gündüz bile bazı durumlarda kitap sayfalarının daha okunaklı olmasını sağlayabiliyor. Aşağıdaki fotoğrafta solda Calibro Basic, sağda aydınlatması açılmış Calibro Touch Lux'ü görebilirsiniz.



Aydınlatma olmasa da olur, ama bir seçenek olarak bulunmasında fayda var. Gerekmediğinde tamamen kapatılabilir.



Dokunmatik ekran

Calibro Basic'de her şeyi yön tuşları ve ileri-geri tuşları ile yapmanız gerekiyor. Kitap sayfası çevirme söz konusu olduğunda sorun yok. Ancak menülerde gezmek, çeşitli ek özellikleri kullanmak, klavyeyi kullanarak bir şeyler yazmaya çalışmak zor oluyor. Bir de tuşlar TAK-TAK-TAK ses çıkartıyor her basışınızda. Yatakta kitap okumaya kalkarsanız, yanınızda uyuyan eşiniz, "yanınızdaki uyanık ve sinirli eşiniz"e dönüşebilir.

Calibro Touch'da ise dokunmatik ekran var, bu her şeyi kolaylaştırıyor. iPad nesli belki tabletlere göre daha yavaş tepki süreleri olmasından hoşlanmayacaktır, ancak ekstra özelliklerden faydalanmak isteyenler için durum çok daha iyi. Kullanılabilir bir klavye, daha kolay kullanılan uygulamalar, sayfa değiştirirken sessizlik.

Bu arada, tuşlara dokunmak isteyenler için Touch Lux'da dört adet düğme var: Ana menü, menü, ileri ve geri tuşları. Bu tuşlara değişik görevler de atayabiliyorsunuz.

Ekran ile ilgili ek bir not

Calibro Basic'in ekranında zemin rengi Calibro Touch Lux'e göre daha açık. Bu da kağıda daha yakın bir görüntü sağlıyor. Üzerindeki fazladan katmanlardan olsa gerek, Touch Lux'de zemin biraz daha koyu.



Ağırlık ve pil ömrü

Calibro Touch Lux, Basic modelinden 20 gram daha ağır. Teknik olarak pil ömründe bir fark olmaması gerekir, ancak Touch Lux'un aydınlatma özelliğini sık sık kullanmanız halinde pil ömrü kısalacaktır.

Yazılım: En önemli fark

Bence iki cihazın en önemli farkı yazılımlarında. Touch Lux'ün dokunmatik ekranlı olması onu sadece daha kolay kullanımlı hale getirmemiş, aynı zamanda yeni yazılımsal özelliklere kapı açmış. Metinlerin altını çizme, metinlere not ekleme, alıntılanan metinleri değiştirebilme, çizimli notlar alabilme, kitap kapağı görünümü, seçilen metni internette arama, favorilere kolay ekleme ve kolay erişme, listeleme görünümlerini kolay değiştirebilme, notlara ana menüden ulaşabilme, sözlüğe ana menüden ulaşabilme ve daha pek çok özellik.



Sözlük konusunda bile Calibro Touch Lux daha iyi. Basic modelinde bulunmayan ABBYY sözlükler Touch Lux'de bulunuyor. Tabi bu sözlüklerin bir yazılım güncellemesi ile Basic modeline gelmesi de zor değil.

Sonuç

100 TL fark sadece dokunmatik ekran ve aydınlatma için değil, iki cihaz arasındaki deneyimde de fark var. Ancak ekran çözünürlüğünün yüksekliği bir şey fark ettirmiyor. Sadece kitap okuyacaksanız, Calibro Basic yeterli. Ancak biraz daha rahat kullanım ve ufak tefek ekstra özellikleri de olsun diyorsanız; bir de ekran aydınlatması olmadan yapamam diyorsanız, Calibro Touch Lux'ü düşünebilirsiniz.

Son bir ek yapayım. Ben bu yazıyı hazırladıktan sonra yeni bir gelişme oldu. Calibro Touch Lux'ü elimden düşürdüm ve ilk düşüşünde cihaz kırıldı. Bu yazıda dayanıklılık konusunda bir karşılaştırma yapmıyorum, çünkü Calibro Basic'in dayanıklılığı üzerine bir şey söyleyemiyorum. En azından onu da düşürene kadar, ki inşallah öyle bir şey de olmaz!

Güncelleme: Calibro Basic daha dayanıklı, en azından ilk düşüşte kırılmıyor. Evet, o da düştü. Kızmayın canım, sizin için test etmiş oluyorum işte.

İlgili linkler
Calibro Basic incelemesi
Calibro Touch Lux incelemesi
Calibro Basic ipuçları
E-kitaplarla ilgili yazdığım her şey

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: