Pazar, Kasım 23, 2014

Calibro'da önceki sayfanın izi / gölgesi kalıyor, yazılar silik çıkıyorsa...

Calibro Basic ve Calibro Touch Lux'ün ekranları e-ink teknolojili, yani sıradan tablet ya da telefon ekranları gibi çalışmıyorlar. Bu ekranlarda her sayfa yenilemesinde ekranın içerisindeki mikrokapsüllerde bulunan parçacıklar yukarı ya da aşağı yer değiştirerek kullanıcıya görünür hale geliyor. Ancak her seferinde tüm mikrokapsüllerin yenilenmesi zaman alıyor. Sıradan LCD ekranlarda her bir pikseldeki değişim anlık olurken, bu durum e-ink ekranların yavaş çalışmasına sebep oluyor.



E-ink ekranların sayfa yenileme hızını yükseltmek için, her seferinde tam sayfa yenileme yapmak yerine, "sadece gerekli mikrokapsülleri yenileyelim" diye bir fikir ortaya atılmış. Böylece tam sayfa yenileme yapılırken ortaya çıkan "yanıp sönme efekti"nin de önüne geçilmiş. Ama bu sefer de gölgelenme / ghosting denilen problem ortaya çıkmış. Gölgelenme, yeni sayfada bir önceki sayfanın silik bir görüntüsünün ya da izinin kalması.



E-kitap okuyucuları tabletlerle değil, basılı kitaplarla karşılaştırmak gerekir diyorum hep. Aslında gölgelenme problemi hemen hemen her kitapta var. Okuduğunuz kitapta arka sayfadaki yazılar az da olsa görünmüyor mu? İşte, Calibro, Kindle ve benzeri e-ink ekranlardaki gölgelenme problemi de bundan farksız. Gözümüz Retina ekranların, gereksiz derecede yüksek çözünürlüklü telefonların ekranlarına alıştığı için en ufak hataya tahammül edemez olduk.



Peki Calibro'da bunun çözümü yok mu? Olmaz mı, çok basit. Ayarlar'a girin, buradan Gelişmiş'e ve ardından Tam Sayfa Güncelleme'ye tıklayın. Açılan menüden "Her zaman" seçeneğini seçerseniz, her sayfa değiştirişinizde e-ink ekranınız tamamen yenilenecek ve gölge, iz vesaire kalmayacaktır. Beyazlar daha beyaz, siyahlar daha siyah olacaktır. Pardon, o Perwoll ile oluyordu. E-ink ekranlarda beyazlar "beyaz" değil de, daha çok, "yeşilimsi açık gri" oluyor. Her neyse, sayfa değiştirirken oluşan "yanıp sönme efekti"nden hoşlanmıyorsanız, üzgünüm, e-ink ekranlarda her seferinde kaliteli görünüm için tek çare bu. Ne demişler: You can't have your cake and eat it too. Dilerseniz üç sayfada bir yenilemeye falan ayarlayabilirsiniz.

Bu arada, her iki Calibro modelini de satın aldım ve inceledim, okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca Calibro ile ilgili pek çok şey yazdım, yazmaya devam ediyorum. Calibro'da PDF okuma, yeni fontlar yükleyerek Perwoll olmadan siyahları daha siyah yapma, Lux modelinde arka aydınlatmayı tek tuşla açıp kapatma, Basic modeline dair ipuçları ve daha pek ipucu için, tıklayınız.

Ayrıca Mobil Yazılar'ın bir de Twitter hesabı var. Son yazılardan haberdar olmak için Mobil Yazılar'ı Twitter'da takip edebilir ya da bu sayfayı biraz aşağı kaydırırsanız bulabileceğiniz RSS feed'ine abone olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: