Perşembe, Kasım 27, 2014

Calibro'da notlar ve alıntılar nerede? Notları bilgisayara aktarmak ve yedeklemek.

Calibro e-kitap okuyucularda cümlelerin altını çizme, çeşitli noktalara notlar ekleme, hatta sayfa üzerine el ile çizimler yapma imkanınız var. Peki, Calibro'muz ile aldığımız bu notları bilgisayara aktarmak ya da yedeklemek istersek ne yapacağız?

Öncelikle, not alma özelliğinden kısaca bahsedelim. Menü düğmesine basın, sağ üst köşede çıkan menü ikonuna tıklayın, ardından açılan menüden "Not al" seçeneğine tıklayın.



Ne tür bir not almak istediğinizi soracak. Birkaç seçeneğiniz var.
  • İsterseniz bir metni işaretleyebilirsiniz. Bu, önemli cümlelerin altını çizmek ya da fosforlu kalemle üzerini çizmek gibi bir şey. Güzel olan şey, biraz sonra anlatacağım gibi, bu notların tamamının kopyala-yapıştır yapılabilir hale gelmesi.
  • Dilerseniz bu notlarınıza/alıntılarınıza kendi yorumlarınızı ekleyebilirsiniz. "Sonra araştırılacak", "Çok önemli", "Sınavda çıkabilir" gibi.
  • İsterseniz görüntünün bir bölümünü resim olarak kaydedebilirsiniz. Bu özellik kaydetmek istediğiniz resimler, şekiller, grafikler için çok kullanışlı.
  • Son olarak, isterseniz sayfa üzerinde kendi çizimlerinizi yapabilirsiniz.

Bu özelliklerden başka bir yazıda detaylı olarak bahsedeceğim inşallah. Ama eminim ki siz de Calibro'nuzda çeşitli notlar almaya, okuduğunuz kitaplardaki müthiş cümleleri işaretlemeye başladınız, ve "Ya notlarım silinirse" diye düşünmeye, notları bilgisayara aktarıp yedeklemenin bir yolunu aramaya başladınız.



Neyse ki Calibro'da bunun kolayı var. Notlarınız basit HTML dosyaları (web sayfaları) olarak cihazda depolanıyor. Hem de her kitap için ayrı ayrı dosyalar halinde. Peki nasıl bulacağız?
  • Cihazı beraberinde gelen MicroUSB kablosu ile bilgisayarınıza bağlayın.
  • Cihazda çıkan seçeneklerden "PC Bağlantısı"nı seçin.
  • "Bilgisayarım"da Calibro'nuz görünecektir. Çift tıklayarak açın.
  • Pencerenin üst tarafındaki adres çubuğuna tıklayın. Adresin sonuna "\system" yazın ve Enter'a basın. Örneğin "E:\system".
  • Şimdi Calibro'nun gizli ayarlarının bulunduğu klasöre girdiniz. Dikkatli olmanızı, ne yaptığınızı bilmiyorsanız hiçbir dosyayı değiştirmemenizi tavsiye ederim.
  • "Config" klasörünü çift tıklayarak açın. Bu klasörün içinde de "Active Contents" isminde bir klasör var. Bu klasörü de açın.
  • İşte, tüm notlarınız karşınızda. Yedeklemek için tek yapmanız gereken klasörler de dahil bütün dosyaları seçip bilgisayarınıza kopyalamak.
Bir kötü haberim var, Calibro'da yaptığınız çizimler Calibro'da kalıyor. Evet, kalemi kullanarak yaptığınız serbest çizimlerden bahsediyorum. Calibro çizim ile sayfayı birbirinden ayırıyor, çizimi SVG dosyası olarak kaydediyor, ama bu çizimleri bilgisayara aktardığınız HTML dosyalarında sayfanın üzerinde göremiyorsunuz. Çizim özelliği çok da kullanışlı değil zaten. Yine de kullanıyorsanız ve çizimleri sayfanın üzerinde görmek istiyorsanız, bir çözüm ekran görüntüsü almak olabilir. Bunun için tek yapmanız gereken "Ana sayfa" düğmesine basılı tutunca çıkan penceren ikinci ikona tıklamak.

Calibro ile ilgili yazılarım:
Calibro Basic incelemesi
Calibro Basic ipuçları
Calibro Touch Lux incelemesi
E-kitaplarla ilgili yazdığım her şey

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: