Cumartesi, Ekim 26, 2013

MindSnacks ile iPhone ve iPad'de dil öğrenin

İspanyolca, Fransızca, Almanca, Japonca, Çince. Öğrenecek çok dil var. İngilizce biliyorsanız bu dilleri kendi kendinize öğrenebilmeniz için pek çok kaynak bulabilirsiniz. Ben de bu aralar iPad üzerinde MindSnacks'in İspanyolca versiyonunu deniyorum. MindSnacks iPhone ve iPad için yapılmış diğer pek çok dil öğretme programından ayrılıyor, zira oyunlaştırma (gamification) denilen bir fikir üzerine inşa edilmiş.



MindSnacks'te dersler, oyunlar, hedefler ve level atlama sistemi var. Kelimeleri hoş grafiklerle görselleştirmişler. Ayrıca İspanyolca (ya da hangi dil paketini satın aldıysanız o dilde) okunuşunu da dinleyebiliyorsunuz. MindSnacks size kelimeleri göstermekle fazla vakit kaybetmiyor, sizi doğrudan oyunlara çekiyor. Belly oyunundan başlamanızı tavsiye ederim. Bu oyunda kelimeleri resimlerle eşleştirmeye çalışıyorsunuz. Ardından Swell oyununu deneyebilirsiniz. Bu oyunda da doğru cevabı hızlı bir şekilde vermeniz gerekiyor. Ama size kelimelerin yazılışlarını en çok öğretecek olan oyun Word Birds.

Başlangıçta bütün oyunlar açık olmuyor. Açık olan oyunları oynadıkça ve özel görevleri tamamladıkça puan topluyorsunuz. Belirli bir puana ulaşırsanız level atlıyorsunuz. Level atladıkça da yeni oyunlar açılıyor. Örneğin Bloon zevkli bir eşleştirme oyunu. Bubbler'da ise yazım yanlışlarını bulmaya çalışıyorsunuz.



Hani dil öğrenme amaçlı küçük kitapçıklar, konuşma kılavuzları olur vb. olur ya, aslında MindSnacks onların interaktif versiyonu gibi. Daha çok kelime öğrenme amaçlı, dilbilgisine fazla girmiyor. Ayrıca kelimeleri öğretiyor ama cümle içinde kullanım örneklerini vermiyor.

Programın problemlerinden biri, zamanla sıkıyor olması. Sıkmamak için yeni yeni oyunlar çıkartıyor ama, bu oyunlar yeterince zevkli değil. Bazı oyunlara hiç girmiyorum bile. Ayrıca yeni bir derse geçtiğinizde önceki dersleri unutmaya başlıyorsunuz. Elbette kendiniz eski dersleri açıp tekrar edebilirsiniz, ancak programın bunu daha çok teşvik etmesi ve ödüllendirmesi hoş olurdu. Yine de MindSnacks iPad için tasarlanmış dil öğrenme programları arasında en iyilerden biri. Özellikle de fiyatına göre sundukları harika.

Belki de MindSnacks'in en kötü yanı İngilizce bilenlere hitap ediyor olması. Ancak ikinci yabancı dilini öğrenmek isteyenler için hoş bir fırsat. Keşke İngilizce-Türkçe versiyonu olsaydı demeden edemiyorum.

MindSnacks'in dil paketleri 10 TL civarında. Uygun fiyatlı olduğunu düşünüyorum. Bir kitapçıdan konuşma kılavuzu almaya kalkarsanız vereceğiniz para daha fazla olur herhalde.

iTunes Store bağlantısı: https://itunes.apple.com/us/app/learn-spanish-mindsnacks/id385497068?mt=8

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: