Çarşamba, Ocak 02, 2013

Geotagging ne demek?

Geotagging nedir, ne işe yarar? Geotagging fotoğraflarda “Coğrafi Etiketleme” demektir. Eğer telefonunuzda GPS özelliği varsa geotagging özelliğinin de bulunma ihtimali yüksektir. Geotagging ayarını açarsanız, çektiğiniz fotoğrafların içindeki EXIF bilgileri bölümüne fotoğrafı çektiğiniz GPS koordinatları kaydedilecektir. Böylece fotoğraflarınızı bilgisayarınıza kaydettiğinizde, arkadaşlarınıza gönderdiğinizde ya da Flickr gibi internet sitelerine gönderdiğinizde dünya üzerinde tam olarak hangi noktada çekim yaptığınız görülebilecektir. Örneğin aşağıdaki resimde Flickr üzerinden paylaşılmış bir fotoğrafın nerede çekildiği harita üzerinden görülüyor.



Siz de cep telefonunuzun kamera ayarlarını girerek geotagging (Coğrafi etiketleme) özelliğin bulunup bulunmadığını, eğer bulunuyorsa açık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aşağıdaki resimde Android işletim sistemli bir telefon olan Sony Xperia Sola’nın kamera ayarlarında geotagging seçeneği görülmekte.



Peki geotagging nasıl kullanılmalı? Bence bu özellik sürekli açık bırakılmamalı. Sadece gezilerde ve benzeri özel etkinliklerde açılmalı, daha sonra kapatılmalı. Gezilerde muhakkak çok işe yarayacak bir özellik, ama bunun dışında çektiğiniz her fotoğrafın sizin nerede bulunduğunuzu ele veriyor olması tehlikeli olabilir. Özellikle de fotoğraflarınızı paylaşmaya başladığınız zaman.



Geotagging ile ilgili ilginç bir hikaye de var: Geotagging özelliği Aralık 2012’de McAfee’nin eski sahibi John McAfee’nin zaten dertli olan başına dert açtı. Belize’de komşusu öldürülünce ülke dışına kaçan McAfee (uzun hikaye), bir dergi için röportaj verdi, ama röportajda çekilen fotoğraflar coğrafi etiketlere sahipti. Dolayısıyla fotoğraflar yayınlanınca gizlenmesi gereken bir adamın yeri açığa çıkmış oldu.

Siz siz olun bu aralar moda diye sosyal medyada, orada-burada yerinizi paylaşmayın. Evde değilseniz, eviniz boş demektir. Bu da kötü niyetli kişilere davetiye çıkarır, değil mi?

Coğrafi etiketleme üzerine AkilliTelefonlar.com'dan Nejat Bey de bir yazı hazırlamış. Göz atmak isterseniz: http://akillitelefonlar.com/2012/11/30/geotag-nedirakilli-telefonlarda-nasil-calisir/

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: