Pazar, Ağustos 19, 2012

Asıl mesele: Kindle kitaplarımızın yerini alabilir mi?

Yazının birinci bölümünü okumak için tıklayınız.

Kitap sayfası gibi görüntü veren bir ekran. Küçük, hafif, ince bir cihaz. Uzun pil ömrü. Amazon Kindle kitaplarımızın yerini alabilir mi?



Kullanımı çok zor değil ama, arabirim yer yer kafa karıştırıcı olabiliyor. Kindle’ı kullanmak bir kitap kullanmak kadar kolay değil. Kitabı açar ve okursunuz. Kindle ise kullanıcı deneyimi bakımından bir kitap gibi değil, “dijital okuyucu” gibi. Arabirimde -bir kitapla karşılaştırıldığında- alışmanız gereken çok detay var. Örneğin sağ üst köşeye tıklarsanız sayfayı işaretliyorsunuz. Ama azıcık altına tıklarsanız menü ve diğer düğmeler görünür oluyor. Teknoloji ile arası iyi olmayan bir kişi -ki o kişiler de bu cihazın hedef kitlesi içerisinde bulunuyor- bu gibi detaylardan bunalabilir.

Kitaplara göre bazı artıları var: Bütün kitaplarınızın yanınızda olması (ve evde/çantada yer kaplamaması), kitap içinde ya da tüm kitaplar içinde arama yapabilme, içinde dâhili sözlüğün bulunması, fontu istediğiniz gibi değiştirebilme, kişisel dokümanlar, sesli okuma gibi. Ayrıca e-kitaplarda normal kitapların o kronik cilt ayrılması probleminin olmaması da harika bir şey.

Ama kitapların da başka artıları var: Kitapların pili bitmez. Kitaplar bozulmaz, düşünce kırılmaz, kendi kendine resetlenmez. Kitaplar ucuzdur. Arkadaşınıza ödünç verebilirsiniz. Sayfalara hızlıca göz atabilirsiniz. İki-üç kitabı yan yana açıp çalışabilirsiniz. Sayfa kenarlarına kaleminizle notlar alabilirsiniz. Normal kitap sayfaları e-ink gibi siyah-beyaza mahkûm değildir, renkli de olabilir. Ayrıca e-kitaplarda exlibris’ten, çeşit çeşit ayraçlardan eser yok.



Kişisel dokümanlar yükleyebilmenin kolaylığı, Kindle’ın en güzel yönü. Kindle’ın “Personal Documents” diye bir servisi var. Amazon Kindle hesabınızı açtıktan sonra online olarak istediğiniz dokümanı Kindle’ınıza gönderebiliyorsunuz. Benim için bu çok önemli: İnternette bulduğum onca şeyi gözüm yorulmadan okuyabiliyorum. Hem de Kindle’ımda beğendiğim makalelerden offline bir arşiv oluşuyor. Aynı zamanda Read-it-later ve benzeri servisler gibi kullanıyorum, eğer o anda okuyacak vaktim yoksa, Kindle’a gönderiyorum ve müsait olduğumda makale beni bekliyor.

PDF’ler ile pek iyi anlaşamıyor. “Bu cihazda PDF dokümanlarını, makaleleri okumak çok iyi olur” diye düşünüyorsanız, hiç düşünmeyin, tabletler PDF konusunda çok daha iyiler. Tabi okuyacağınız PDF’ler sadece yazıdan ibaretse Kindle formatına dönüştürerek okuyabilirsiniz.

Amazon size hizmet vermek zorunda değil. Normal kitaplar size aittir, bunu hissedersiniz. Peki ya e-kitaplar? Fotoğrafların elektronikleşmesiyle onlarca fotoğraf çekmeye başladık ve fotoğrafların değerini azalttık. E-kitaplar da aynı kaderi paylaşabilir mi? Bir kitabı onlarca, belki yüzlerce yıl saklayabilirsiniz. E-kitapları? Amazon ortadan kalktığında kitaplarınız ne olacak? Ya da bir gün Kindle’ın ek hizmetlerinden (doküman yükleme gibi) faydalanamazsanız? Amazon’un “sana kitap satmayacağız” demesi görülmedik şey değil.



Kindle’ın en büyük problemi: Kindle kitapları Türkiye’de satılmıyor. Yurt dışında yaşıyorsanız bir Kindle almak için çok önemli bir sebebiniz var: Geniş e-kitap arşivi. Ancak bu arşive Türkiye’den ulaşmak henüz mümkün değil. Idefix’in yaşadığı zorluklar ve okuma alışkanlığından uzak oluşumuz göz önüne alınırsa, yakın zamanda da Türkiye’de kitap satışına başlayacaklarını sanmıyorum. Kindle kendi formatı dışındaki kitapları açamıyor, dolayısıyla bir şekilde kitapları dönüştürmezseniz İdefix’ten alacağınız e-kitapları da Kindle’da açıp okumanız mümkün değil.

Tablet mi Kindle mı? Amaç “okumak” ise, kesinlikle Kindle. Ama diğer her şey için tabletler daha iyi. Kindle bana zamanında kullandığım siyah-beyaz ekranlı databankları ve PDA’ları hatırlatıyor. Keşke biraz daha fazla özelliği (örneğin bir not defteri programı) olsaydı da sürekli yanımda taşımak isteyebileceğim bir cihaz olsaydı diye düşünmeden edemiyorum.

Kindle mı, yoksa başka bir e-kitap okuyucu mu? Kindle’ın sınırlarını anlattım ama, bu sizi yanıltmasın, iyi yönleri de çok. Yazılımsal olarak sağlam, ekranı kaliteli, pil ömrü iyi, bir de Amazon’un ekstra servisleri var ki bu gerçekten artı değer katıyor. Fiyatı da uygun, eğer Amerika’dan alırsanız. Ben Kindle’dan şimdilik menunum, ancak diğer e-kitap okuyuculara, özellikle Sony’nin okuyucularına göz atmadan karar vermeyin derim.

Başlangıçta sorduğumuz soruyu cevaplayalım: Henüz değil! Kindle kitaplarınızın yerini henüz alamaz. Güzel bir dijital metin okuma cihazı, ama kitaplarınızı kütüphaneye bağışlayıp Kindle'a geçmek için henüz erken. Hem e-kitap formatının, hem e-kitap yayıncılarının, hem de e-kitap okuyucuların biraz daha gelişmesi, bir de Amazon'un Türkiye'ye açılması lazım.

İlerleyen haftalarda e-kitaplar üzerine yazmaya devam etmeyi düşünüyorum. Yeni yazılardan haberdar olmak için Mobil Yazılar'ı Twitter'da takip edebilirsiniz: https://twitter.com/mobilyazilar

İlgili linkler
Kindle Touch ile ilgili ipuçları
Kitaplar ve e-kitaplar üzerine
Türkiye E-kitabı sevdi (PocketPC.gen.tr) 

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: