Perşembe, Temmuz 07, 2011

Sabit Odaklı (Fixed Focus) kamera ne demek?

Sabit odaklı, sabit fokuslu, ya da fixed focus adı verilen kameralar, odak uzaklığı değiştirilemeyen, dolayısıyla farklı objeler üzerine odaklanamayan kameralardır. Sabit odaklı / fixed focus kamerlarda odak yaklaşık olarak 1 metre ile 3 metre arasında bir noktada sabitlenmiştir. Yani yakın çekim yapmak mümkün değildir. Otobüs tarifesini, bir kartviziti, bir restoranın menüsünü, ev hayvanlarını vb. yakından çekmeye çalıştığınızda fotoğraf bulanık olur. Sabit odaklı kameralar genellikle ucuz telefonlarda kullanılır, görüntü kalitesi de kimi telefonlarda iyi olmakla birlikte genellikle ortalama ile "kötü" arasında değişmektedir. Örneğin sabit odaklı Sony-Ericsson w760i telefonlar iyi fotoğraflar çekerken Nokia E63 ve Samsung Genoa daha kötü fotoğraflar çekmektedir.

Son dönemde uygun fiyatlı telefonlarda sabit odaklı kameralardan biraz daha iyi sonuçlar veren EDoF kameralar kullanılmaya başlanmıştır.

Cep telefonunuzla daha kaliteli fotoğraflar çekebilmek isterseniz autofocus kameralı telefonlara bakmanızı tavsiye ederim.

Autofocus hakkında bilgi almak için tıklayın: http://mobilyazilar.blogspot.com/2009/01/autofocus-nedir.html

EDoF hakkında bilgi almak için tıklayın: http://mobilyazilar.blogspot.com/2011/08/edof-kamera-ne-demek.html



Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: