Pazartesi, Ocak 01, 2007

Pocket PC'de .cab uzantılı dosyalar ne işe yarar?

.cab nedir? ne işe yarar? .cab uzantılı dosyalar, Pocket PC'de çalışabilen kurulum dosyalarıdır. Nasıl masaüstü bilgisayarınızda programları .exe uzantılı setup dosyalarıyla kuruyorsanız, Windows Mobile tabanlı cihazlarınızda da .cab uzantılı dosyalarla program kurarsınız.

Elbette tek yöntem bu değil. Bir Windows Mobile programını download etmek istediğinizde genellikle iki seçenekle karşılaşırsınız: .cab ve .exe dosyaları. Eğer web sitesine Pocket PC'nizden bağlandıysanız, .cab uzantılı dosyayı indirip programı kurabilirsiniz. Eğer masaüstü bilgisayarınızdan bağlandıysanız, .exe uzantılı olanı indirebilirsiniz. Yalnız programın Pocket PC'nize aktarılması için cihazı bilgisayarınıza bağlamanız gerekecektir.

Birçok yazılım üreticisi programlarını her iki kurulum dosyası tipinde de dağıtır. Ancak kimileri sadece PC'den kurulum yapılmasını istediği için .cab seçeneği sunmamaktadır. Mobil Yazılar'ın tavsiyesi, .cab uzantılı kurulum dosyalarını tercih etmeniz yönündedir. Böylece bazı programları Pocket PC'nizden kaldırmış (uninstall etmiş) olsanız bile istediğiniz zaman tekrar kurabilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra .cab dosyalarını silmekte bir sakınca var mı? Hayır, elbette yok. Ancak programı tekrar kurmak isterseniz bu dosyaya ihtiyacınız olacak. Eğer hafızada yeterince yer varsa silmeyin derim.

2 yorum:

Turgut BAŞER dedi ki...

ben fifa08 veya nfs underground 2 gibi bazı oyunların .cab uzantılı dosyalarında(kurulumdayken) hata iletisi alıyorum::::

A problem occurred when trying to transfer file....
gibi bişi....

z dedi ki...

Merhaba,

Cep bilgisayarınıza transfer etmeye çalışıyorsanız, PC programlarına ait .cab dosyaları cep bilgisayarlarında çalışmaz.

Yani iki tür .cab dosyası var. Microsoft cep bilgisayarları için neden böyle kafa karıştıracak bir format seçmiş bilemiyorum.

Ama anladığım kadarıyla sizin durumunuz mobil cihazlarla ilgili değil. Aynı CD'yi başka bir bilgisayarda deneyin, orada da aynı hatayı veriyorsa elinizdeki CD bozuk olabilir.

Teşekkürler

İlginizi çekebilir: