Pazartesi, Ocak 01, 2007

Palm OS nedir?

Palm OS nedir, ne işe yarar? Palm OS mobil cihazlar için üretilmiş bir işletim sistemidir. Nasıl masaüstü bilgisayarlar için, MacOS, Windows gibi işletim sistemleri varsa, mobil cihazlar için de farklı işletim sistemleri vardır.

Palm OS mobil arenadaki önemli işletim sistemlerinden biridir. Cep telefonlarında ve PDA'larda kullanılır. Sony dahil birçok şirket Palm OS kullanan cihazlar çıkardıysa da en çok Palm (PalmOne) şirketinin ürünlerinde kullanılmıştır.

Palm OS kullanan bir cihaza yazılım yüklemek mümkündür. Palm OS için geliştirilmiş ücretli-ücretsiz binlerce yazılım vardır.



Palm OS kullanan cihazlar Hotsync ismi verilen bir teknoloji ile bilgisayara bağlanır; veri alışverişi ve yazılım yükleme bu teknoloji aracılığı ile yapılır.

En son sürümü Palm OS 5'dir. Artık adı Garnet OS olarak değiştirilmiş olsa da neredeyse kimse bu ismi kullanmıyor, alışmış oldukları "Palm OS" ismini kullanıyor.

Palm OS tarihi biraz karmaşık. Örneğin hiç bir üreticinin kullanmadığı bir "Palm OS 6" var. Örneğin ACCESS'e satılan PalmSource var. İsterseniz bunlara şimdilik girmeyelim.

Palm OS ne yazık ki günümüze ayak uydurmakta zorlanıyor. Modern bir versiyonunun üzerinde çalışılıyor, ama onun da çıkışı yakın görünmüyor. Eski bir Palm fanatiği olan Mobil Yazılar, Ağustos 2007 itibari ile Windows Mobile 6 kullanan cihazları tavsiye ediyor.



Güncelleme: 2007'de yazdığımız bu yazının ardından mobil dünyada çok şeyler değişti. Eski krallıklar yıkıldı. Apple her şeyi değiştirdi. Artık Google'ın Android'i ve Apple'ın iOS'i (ay-o-es diye okunur) hakim piyasaya. Mobil Yazılar da Android ve iOS gibi güncel işletim sistemlerini tavsiye ediyor.

Hiç yorum yok:

İlginizi çekebilir: