Çarşamba, Eylül 06, 2006

Palm ve Pocket PC (Windows Mobile) arasındaki farklar nelerdir?

Palm ve Pocket PC (Windows Mobile) arasındaki farklar aslında Windows PC'ler ile Mac arasındaki farka benzer. İki sistem de ayrı donanım ve yazılım yapısına sahiptir. İkisinin işletim sistemi de farklıdır ve birini diğerine yüklemek mümkün değildir. Birinde çalışan yazılım diğerinde çalışmaz, ancak bazı yazılım geliştiriciler programlarının her iki sistem için ayrı versiyonlarını geliştirebilir. http://mobilyazilar.blogspot.com/

Palm iyi düşünülmüş bir işletim sistemine sahiptir. Kullanımı kolaydır. Windows Mobile ise biraz daha karmaşıktır, çünkü arabiriminin tasarımı pek akıllıca değildir. Tabi bu şahsi bir görüş, siz daha farklı düşünebilirsiniz.

Palm OS çok da gelişmiş bir işletim sistemi değildir. Müzik programları hariç, aynı anda iki programın çalışması mümkün değildir. Windows Mobile ise daha güçlü bir işletim sistemidir. Aynı anda birçok program çalışabilir. Windows Mobile'ın arabirimi kullanışsız olsa da temeli Palm OS'a göre daha sağlamdır.

Palm OS'da font desteği bir kabus iken Windows Mobile'da böyle bir sorun yoktur.

Güncel palmlarda tek genişleme seçeneği SD kart slotu iken Windows Mobile kullanan cihazlar SD, MicroSD, MiniSD, Compact Flash gibi çok farklı genişleme slotlarını destekliyor olabilirler (Güncelleme: Palm Inc.'in Treo'larında MiniSD gibi SD'nin küçük formları kullanılıyor, ancak telefon özelliği olmayan cihazlarda sadece SD kart formatı kullanılıyor. Palm Inc. tarafından üretilen hiçbir cihazda CF kart yuvası bulunmuyor).Mobil Yazılar'dan alınmıştır.

Windows Mobile kullanan üst seviye cihazlarda en yüksek çözünürlük 640x480 ilen Palmlarda 320x480'dir. Palmların ekranı yan olarak tutulduğunda daha geniştir ve bu film izlemek için daha uygundur. Windows Mobile kullanan cihazlar arasında en düşük çözünürlük 320x240'dır. Bu aslında WM dünyasında en sık rastlanan çözünürlüktür. Palm dünyasında ise en düşük çözünürlük 160x160 olmakla birlikte en sık rastlanan çözünürlük 320x320'dir. Bu da demek oluyor ki palmların standart çözünürlüğü WM kullanan cihazların standart çözünürlüğünden daha yüksektir.

Windows Mobile kullanan hemen hemen her cihazda değiştirilebilir pil vardır. Aslında bu özellikten yoksun bir cihaz hatırlamıyorum. Ama Palm dünyasında değiştirilebilir pil sadece telefon özellikli cihazlarda, Treo'larda bulunmaktadır.

Son zamanlarda Palm Inc. tarafından üretilen palmların üretim kalitesi genellikle düşüktür. Çoğunun ekranı ses yapar, tuşları bozulur, boyaları dökülür, kasaları adi plastiktir. Ancak WM dünyasında henüz bu kadar sorunlu alet görmedim. Tabi WM kullanan cihaz üreten üretici sayısı Palm OS kullanan cihazlar üretenlere göre birkaç kat daha fazla olduğu için ürün kalitesi değişebilir.

Palm OS kullanan cihaz üreten bir tek şirket kalmıştır, o da Palm Inc.'dir. Windows Mobile kullanan cihaz üreten pek çok şirket vardır.

Çoğu Palm'da WiFi özelliği yoktur. Çoğu WM tabanlı cihazda WiFi özelliği vardır.

Windows Mobile dünyasında pek çok farklı yapıda cihaz bulunabilirken Palm dünyasında pek farklı birşey yoktur, genellikle ufak güncellemeler ile var olan tasarımlar iyileştirilir.Bu yazı Mobil Yazılar'dan alınmıştır.

Windows Mobile Microsoft'un olduğu için PDA dünyasına yeni çoğu kişi Windows Mobile kullanan cihazların PC'leri ile mükemmel uyum içinde olacağını düşünür. Halbuki durum böyle değildir. Örneğin WM ile beraber gelen Office Mobile pek çok gelişmiş özellikten yoksundur. Ayrıca Windows Mobile'ın arabirimi ile normal Windows'un arabirimi arasında başlat menüsü dışında bir alaka da yoktur. Dolayısı ile ikisini de Microsoft'un üretiyor olması sıradan kullanıcıya bir fayda sağlamaz.

Palm arabirimi daha az tıklamaya odaklıdır. PIM programları daha kullanışlıdır. Windows Mobile platformunda ise herşeyi daha fazla tıklama ile yapmanız gerekir. PIM programları şahsen bana mantıksız gelen detaylarla dolu. Pek çok soruna buldukları çözümlerin mantığını anlamakta da güçlük çekiyorum. Birkaç hoş özellik çıkıyor arada, ama genel olarak Windows Mobile ile gelen Adres Defteri, Yapılacaklar, Takvim ve Notlar programları bence olağanüstü kullanışsız.

Her iki işletim sistemi de kendi sorunları ile doludur. Ancak hangisini satın alayım derseniz... İlk kez PDA alıyorsanız (Palm OS arabirimi daha kullanıcı dostu), daha çok organizer gibi kullanmayı düşünüyorsanız (Palm OS ile gelen PIM programları daha iyi), kompleks programlarla işiniz olmayacaksa (WM programları daha fazla seçenek sunar) ve eğer ucuza bulursanız, Palm alabilirsiniz. Ama Aralık 2007 itibari ile Mobil Yazılar Windows Mobile'ı tavsiye eder.

Mart 2008 itibariyle değişik bir yorum eklemek istiyorum. Bir PDA'ya gerçekten ihtiyacınız var mı? Muhtemelen yoktur!

Bu makale Aralık 2007 ve Mart 2008 tarihlerinde güncellenmiştir.

Yazının devamı >>

1 yorum:

Aydın Boydak dedi ki...

bilgi için teşekkürler

Turkcell kontör

İlginizi çekebilir: